Laat je dragen door de seizoenen

De planeet waarop wij leven staat een tikje scheef. We wankelen rond de zon– op onze breedtegraad hartje winter nog geen acht uur licht, rond midzomer nauwelijks donker. Variatie in daglengte. Die is er – maar hoe leef je ermee?
Ik bied dit jaar een jaarcirkel met natuurmeditaties aan op de Wielewaal, gefocust op de afwisseling van licht en donker door het jaar heen. Vanaf het begin van het lentekwartaal – en ja dat is al bijna!

Sommige zaden hebben genoeg aan een beetje zon om bliksemsnel te ontkiemen, het sneeuwklokje bloeit zodra de dagen lengen. De tomaat wacht op warmte. En hoe is dat voor jou? Wat gebeurt er in je leven als je meebeweegt met het lichtritme?

Ontdekkingsreis door donker en licht
De Magische jaarcirkel is een avontuurlijk onderzoek, een ontdekkingstocht van ruim een jaar om te zien wat de afwisseling van licht en donker je brengt. In een jaar, in een dag en misschien ook, metaforisch, in je leven. Wat er binnen de Magische cirkel ontstaat, is een product van ieders inbreng – de cirkel biedt hiervoor structuur:

– aan het begin van elk seizoen een creatieve bijeenkomst in kleine groep met inleiding, uitwisseling en meditatie op vrijdagmiddag
– bij het hoogtepunt van elk seizoen een individuele struinmeditatie, en vuurritueel bij zonsondergang
– uitnodiging om in taal of beeld vorm te geven aan wat je onderweg meemaakt en/of de structuur te gebruiken om een eigen project te realiseren.

Over de Wielewaal
De Magische jaarcirkel draait vanuit de Wielewaal. Deze tuin ligt in de Ooijpolder, dicht bij het centrum van Nijmegen, langs de Waaldijk, grenzend aan een wiel, met uitzicht over de polder en de beboste stuwwal. Er zijn schooltuinen en moestuinen, hagen, bloemen, kruiden en vruchten, en vele dieren die hierop af komen. Ik ben mede-eigenaar van het terrein en wortel hier al een jaar of tien.
De bijeenkomsten zijn buiten als het kan, maar er is een Tuinhuis voor beschutting als het nodig is.

Over mij
De invloed van de seizoenswisselingen houdt me al vanaf jongs af aan bezig en niet alleen omdat ik tuinierde en kokkin was. Laat ik eerlijk zeggen: ik wankelde mee met de aardbol en liet me vaak overrompelen. Door het duister, maar ook door het licht.
Ik voel nu dat anticiperen op de vaste veranderingen in het licht/donker me beter draagt. Ik ben tijdiger afgestemd. Het lichtritme leidt en gaat vooraf aan de tragere veranderingen van temperatuur van aarde en water, en aan de jaarcyclus van groei en verval. Van activiteit en rust.
Hoe de daglengte uitwerkt op weer, oogst in de moestuin, humeur, de kwaliteit van het zwemwater, het ontpoppen van een vlinder – dat is elk jaar weer verrassend anders.

De Magische jaarcirkel komt voort uit de bedding van Vereniging Andromeda. De leden zijn leerling Innerlijk Sjamanisme van Ria Font Freide en haar School voor Spiritueel vormgeven in Nijmegen. Ik ben daar in de leer sinds 2008.
Over mijn werkwerk lees je hier.

Over Innerlijk Sjamanisme
Innerlijk Sjamanisme is een eigentijdse uitwerking van een oeroude, ongebonden spiritualiteit die er vanuit gaat dat alles met elkaar verbonden is, alles bezield is, en dat er verschillende lagen zijn in de werkelijkheid. Soms doen die lagen en hun bewoners kalmpjes hun ding en dan weer raken ze flink door elkaar en zetten ze je leven op zijn kop.
Sjamanen weten dat zulk gedoe er toe doet. Ze kunnen je helpen om contact te leggen met die verschillende werkelijkheden, die te onderzoeken en zo nodig te helen. Ze zijn daarmee ook getraind om te luisteren naar ‘de natuur’ en een stem te geven aan wat ze horen.
Elke sjamaan doet dat vanuit zijn/haar eigen vorm. Zo ben ik ‘Magiër die het onzichtbare zichtbaar maakt’. Die vorm werkt aards en vanuit liefde – altijd onverwachts – met invallende woorden, gevonden voorwerpen, potlood en papier, nieuwe combinaties. Bloemen in een bos, groenten in de soep, mensen in ontmoeting. Ik draai aan het kristal tot het licht er doorheen valt.
En dan!
Dat is wat ik van harte inbreng.

Graag nodig ik je uit om in de Magische jaarcirkel te stappen en mee op onderzoek te gaan. Ik ben benieuwd wat jíj meebrengt.

En dan zien we.

Iris Roggema

 

De jaarcirkel is vol, het is alleen nog mogelijk om je aan te melden voor een reserveplek via irisroggema@fo.nl. Dan zal ik je op de hoogte houden van vergelijkbare activiteiten in de toekomst.

Er zijn tien bijeenkomsten in de cirkel, gebaseerd op een jaarindeling in achten:
Lente begint in februari als de dagen snel langer worden – hoogtepunt lente-evening 20 maart
Zomer begint in mei als de dagen bijna op zijn langst zijn – hoogtepunt midzomer op 21 juni
Herfst begint in augustus als de dagen snel korter worden – hoogtepunt herfst-evening 23 september
Winter begint in november als de dagen bijna op zijn kortst zijn – hoogtepunt midwinter 22 december
Om te ervaren dat deze cirkel geen eind en geen begin heeft, is er een kleine overlap naar de volgende ronde: lentebegin in februari, lente-evening 20 maart 2024.

Tuinhuis van de Wielewaal
Dijkgraaf van Wijckweg 15
6522 KS  Nijmegen

Meedoen met de Magische jaarcirkel kost 250 euro voor 10 bijeenkomsten. Dit is inclusief thee, soep en materialen.